Uhvati sa mnom ovaj dan 01 - 2003.

Uhvati sa mnom ovaj dan 01 - 2003Povodom Evropske godine osoba sa invaliditetom, u periodu od 10-14. novembra 2003. godine realizovana je prva međunarodna filmska manifestacija „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ u organizaciji Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom i Centra „Živeti uspravno“ iz Novog Sada, a uz podršku Kulturnog centra i Studentskog kulturnog centra Novi Sad i uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu AP Vojvodine.

Tokom manifestacije prikazano je pet filmova na temu života, aktivnosti i dostignuća osoba sa invaliditetom, jedna prezentacija (delovi pozorišne predstave) i održane su tri tribine sa domaćim i inostranim gostima, a program je propratilo skoro 500 posetilaca.

Specijalni gosti manifestacije bili su učenici osnovnih škola „Ivo Lola Ribar“ i „Petefi Šandor“, ŠOSO „Milan Petrović“, studenti i profesori Fakulteta za menadžment, Filozofskog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, članovi Forum teatra Istočno Sarajevo i Kamernog pozorišta muzike „Ogledalo“, zatim gospođa Vera Knežević (zamenica ministra za socijalna pitanja) i magistar pravnih nauka Predrag Vukasović (predsednik Društva za cerebralnu paralizu Beograd).

Zvanično piće manifestacije bila je vlasinska „Rosa“.

Filmski program

Prvu Filmsku manifestaciju „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ posvećenu životu, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom svečano su otvorile Ljiljana Ćumura, koordinatorka manifestacije i Tatjana Stojšić-Petković, asistentkinja koordinatorke u kino sali Kulturnog centra Novog Sada.

Filmski program:

10. novembar
DECA MANJEG BOGA (1986)
Režija: Randa Haines
Uloge: William Hurt, Marlee Matlin, Piper Laurie, Philip Prosco

11. novembar
PLES U LANCIMA (1991)
Režija: Allan A. Goldstein
Uloge: Michael Ironside, Rae Dawn, Chong, Brad Dourif, Bruce Glover.

12. novembar
MOJE LEVO STOPALO (1989)
Režija: Džim Šeridan
Uloge: Danijel Dej Luis, Brenda Friker

13. novembar
JA SAM SEM (2001)
Režija: Džesi Nelson
Uloge: Šon Pen, Mišel Fajfer, Dakota Faning, Dajan Vest

U petak, 14. novembra prikazane su dve projekcije.

DO CILJA
Dokumentarni film
Scenario: Aleksandra Mitrić
Kamera i režija: Vitomir Mitrić
Dizajn zvuka: Goran Štifanić i Aleksandar Perišić
Montaža: Ljubomir Milovanov
Produkcija: Forum teatar S. Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Film »Do cilja« nastao je iz materijala radionice »Svjetlost života«. Rađen je sa osobama sa invaliditetom (mentalnim oštećenjima) socijalnog centra Vitkovići – Goražde u Bosni i Hercegovini i bavi se pitanjem kako kroz izraz prava i svoje želje doći do cilja. Učesnici su do odgovora dolazili kroz igru, pokret, radost. »Put u budućnost vodi kroz sadašnjost« - njihov je moto, a sadašnjost je ovaj film.

Druga projekcija bila je snimak delova pozorišne predstave „GATKA“ koju su radili članovi grupe Kamernog pozorišta muzike »Ogledalo« sa štićenicima ŠOSO »Milan Petrović« iz Novog Sada.

Prateći program

U okviru filmske manifestacije održane su i tri tribine. Želeli smo da posetiocima ponudimo mogućnost da o svim dilemama i pitanjima koja imaju vezano za film koji su gledali ili uopšte za život osoba sa invaliditetom razgovaraju otvoreno na tribinama.

U ponedeljak, 10. novembra održana je tribina pod nazivom »Komunikacija i govor tela«. Tribina se svojom tematikom nadovezivala na problematiku u filmu – govor tela, gestovni odnosno znakovni jezik kojim se koriste osobe oštećenog sluha, verbalna i neverbalna komunikacija, prednosti gesta, uloga gesta u socijalizaciji, uloga prevodioca – tumača gestovnog govora, dilema – gest ili ne, svrha i vrste gesta, gest kao jezik sredine, upotreba gesta u umetnosti, istorija gesta, scenski pokret, pantomima i govor tela, iskustva u radu sa osobama oštećenog sluha.
Učesnici tribine su bili:
- Milica Bracić, magistarka srpskog jezika i književnosti, koordinatorka projekta škole gestovnog govora »Hoću da ti kažem!«
- Svetlana Nešić, studentkinja psihologije, koordinatorka škole gestovnog govora »Hoću da ti kažem!«
- Ivica Klemenc, profesor na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu i Novom Sadu (predmet – scenski pokret), pantomimičar (radi sa grupom mladih sa oštećenim sluhom)

U sredu, 12. novembra održana je tribina pod nazivom »Kristi Braun: detinjstvo, žene, ljudi« i na tribini je napravljen osvrt na život i rad Kristija Brauna, na njegovo detinjstvo i način života, socijalno okruženje, prihvatanje/neprihvatanje okoline i porodice, žene i ljude koji su prolazili kroz njegov život. Takođe je predstavljena prva radna verzija prevoda knjige »Moje levo stopalo« u našoj zemlji, koju je prevela Milica Ružičić. Nadovezujući se na priču o Kristi Braunu, prikazani su i rezultate istraživanja »Socijalna distanca stanovnika Novog Sada« koju je realizovao Centar »Živeti uspravno«.
Učesnici tribine bili su:
- Milica Mima Ružičić, profesorica srpskog jezika i književnosti,
- dr Ljiljana Pešikan – Ljuštanović, docentkinja na katedri za srpski jezik i književnost na Filozofskom faultetu u Novom Sadu i recezentkinja prevoda knjige »Moje levo stopalo«
- Božana Injac, psihološkinja i autorka istraživanja »Socijalna distanca stanovnika Novog Sada«

U petak, 14. novembra održana je tribina pod nazivom »Pokretom do teatra« na kojoj je razgovarano o prikazanim filmovima, mogućnosti i potrebi rada sa osobama sa invaliditetom u domenu umetnosti, filma i pozorišta. Prisutni su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa procesom nastanka filma »Do cilja« i pozorišne predstave »Gatka«.
Učesnici tribine bili su:
- Vitomir Mitrić, režiser i direktor »Forum Teatra« iz Srpskog Sarajeva (BiH).
- Jarmila Žilaji, dramska pedagoškinja, direktorka Centra za afirmaciju drame
- Saša Asentić, Ivana Inđin, Nataša Murge, članovi kamernog pozorišta muzike »Ogledalo«

Sve tribine su bile propraćene gestovnim govorom. Tumač je bila Ivana Marković.