Uhvati sa mnom ovaj dan 02 - 2004.

Uhvati sa mnom ovaj dan 02 - 2004Povodom Para(o)limpijske godine i Evropske godine edukacije kroz sport, u periodu od 4-10. oktobra 2004. godine, organizovana je druga po redu Filmska manifestacija »Uhvati sa mnom ovaj dan!« u organizaciji Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom i Centra „Živeti uspravno“ u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada, Studentskim kulturnim centrom Novog Sada, Paraolimpijskim komitetom SCG, Resursnim centrom za osobe sa invaliditetom pri EHO i Fakultetom fizičke kulture Univerziteta u Novom Sadu. Pokrovitelji manifestacije bili su Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Grad Novi Sad - sekretarijat za obrazovanje i kulturu.

Tema ovogodišnje filmske manifestacija bila je Život, aktivnosti i dostignuća sportista sa invaliditetom. Pored prikazivanja šest filmova (domaće i strane produkcije), održane su tri tribine i trening konsultacije za medije na temu »Izveštavanje o sportskim takmičenjima sportista sa invaliditetom«. Tokom trajanja manifestacije bila je postavljena izložba fotografija sa sportskih takmičenja, treninga, utakmica i Paraolimpijskih igara na kojima su učestvovali sportisti sa invaliditetom iz SCG.

Specijalni gosti manifestacije bili su članovi Paraolimpijskog tima SCG, štićenici Doma za stalni smeštaj dece i omladine iz Veternika i Doma za decu iz Feketića, učesnici projekta „Izida“ iz Feketića, članovi KPM „Ogledalo“, prof. Dejan Popović, članovi ekspedicije "Pedale okrećem srcem" i režiser Goran Trubajić sa Akademije umetnosti iz Banja Luke.

Stručni saradnici ovogodišnje Filmske manifestacije bili su: Miodrag Cakić (Jugoslovenska kinoteka), članovi Paraolimpijskog komiteta SCG i BiH, Štefi Klajn (Internacionalni paraolimpijski komitet u Bonu, SR Nemačka), članovi sportskih klubova na teritoriji SCG koji okupljaju sportiste sa invaliditetom, Marija Stanču (urednica dokumentarnog programa RTV Novi Sad), Stevica Smederevac (RTV) i Slobodan Ž. Jovanović (režiser i filmski kritičar).

Filmski program

Drugu Filmsku manifestaciju «Uhvati sa mnom ovaj dan!» posvećenu životu, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom otvorile su koordinatorke projekta Ljiljana ćumura i Tatjana Stojšić-Petković. Filmske projekcije su prikazivane u kino sali Kulturnog centra Novog Sada.

4. oktobar
U okviru programa, prvog dana manifestacije, organizovan je svečani doček paraolimpijskog tima SCG i prikazani su snimci pod nazivom »PARAOLIMPIJADA UŽIVO« - sirov materijal koji je donet iz Atine. S obzirom da na POI u Atinu nije išla nijedna medijska kuća iz naše zemlje, te učešće naših takmičara nije propraćeno direktnim prenosom, za prisutne su ovi snimci bili jedinstveni i predstavljali pravo iznenađenje. Izbor snimaka je načinio Ilija Đurašinović – stonoteniser, član STK «Spin» i učesnik nekoliko paraolimpijada. Uporedo sa prikazom filma, tekao je razgovor sa gostima. U sklopu otvaranja Filmske manifestacije proslavljene su i dve bronzane medalje koje su osvojili paraolimpijci Zlatko Kelser u stonom tenisu i Miloš Grlica u bacanju koplja.

5.oktobar
»TRKA ZA SNOM – PRIČA O GEJL DIVERS« (1996)
Režija: Neema Barnette
Uloge: Charlayne Woodard, Louis Gossett Jr., Tina Lifford
Snimljen po istinitoj priči o atletičarki Gejl Divers, koja je posle duže bolesti i nekoliko godina provedenih kao korisnica invalidskih kolica uspela da snagom volje i upornošću nastupi na OI u Barseloni 1992. i osvoji zlatnu medalju.

6.oktobar
»BEZ GRANICA« (1998)
Režija: Robert Towne
Uloge: Billy Crudup, Donald Sutherland, Monica Potter
Rađen takođe po istinitom događaju o atletičaru Stiv Prefontejnu (poznat kao Pre) koji je imao jednu nogu kraću, ali uprkos toj vrsti invalidnosti nastupao je i takmičio se redovno na OI sve dok nije doživeo saobraćajnu nesreću.

7.oktobar
»PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI« / „IZMEđU DVA ZLA“ (1998)
Režija: Elisabetta Lodali
Uloge: Giovanna Mezzogiorni, Stefano Accorsi, Paolo Bonanni, Antonio Carli
Film se bavi tematikom civilnog služenja vojnog roka. Prikazani su problemi na koje nailaze osobe sa distrofijom, nerazumevanje okoline ali isto tako i načini kako sve to prevazići. Ovo je jedna divna, vrlo poučna priča o volontiranju i osvešćivanju najznačajnijih životnih vrednosti, priča o prijateljstvu, načinima kvalitetnog korišćenja slobodnog vremena, ljubavi...

8.oktobar
ŽIVOT TEČE“ (2001)
Režija, scenario i fotografija: Goran Trubajić
Montaža: Mladen đukić
U saradnji sa Akademijom umjetnosti iz Banja Luke i RTV Republike Srpske prikazan je dokumentarni film »Život teče«, koji prikazuje sportiste koji se bave sedećom odbojkom i njihova borba da se uključe u aktivnosti svakodnevnog života.

»TAMO NEGDE IZNAD ZVEZDA«
Druga projekcija je bio film u produkciji RTV Novi Sad »Tamo negde iznad zvezda«, priča o Zoranu Peteu, sportisti koji se bavi košarkom iz kolica. Pre par godina Zoran Pete je ušao u Ginisovu knjigu rekorda vozivši maraton u invalidskim kolicima.

Prateći program

U okviru pratećeg programa 2. Fimske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Novom Sadu 20. jula 2004. održane su trening konsultacije za medije na temu »Izveštavanje o sportskim takmičenjima sportista sa invaliditetom«. Trening je bio namenjen sportskim novinarima i novinarima koji su pratili i izveštavali aktivnosti sa Paraolimpijade.
Trening se sastojao iz dva dela. U prvom (informativnom) delu Ljiljana ćumura, koordinatorka projekta, prisutne je upoznala sa osnovnim informacijama o dosadašnjim rezultatima i učestvovanjima naše zemlje na Paraolimpijskim igrama, ovogodišnjim učesnicima, novim disciplinama... Drugi deo treninga »Ka jednakosti u javnom govoru« vodila je Milica Ružičić, a sadržavao je sledeće teme: Promenu konteksta u kojima se pripadnici različitih grupa pojavljuju, Opis i standardizaciju terminoloških sistema, Izbegavanje oblika čija upotreba zavisi od govornikovog ličnog stanovišta, Širenje svesti o pravu na različitost.
Kroz trening-konsultacije su prošli: Zoran Marković (Dnevnik), Zoran Surla (Građanski list), Maja Milić (Nacionalna služba za zapošljavanje i Vojvođanski centar za prava deteta), Vlastimira Stanković (TV Apolo), Slobodan Bajić (Večernje novosti), Smiljana Milinković (Radio 021) i članovi NSUSH i Centra »Živeti uspravno«.

Tribine

U okviru filmske manifestacije održane su i tri tribine.

4.oktobra održana je tribina pod nazivom »Atina u Novom Sadu«. Gosti i učesnici tribine bili su: članovi paraolimpijskog tima: Željko čeliković i Miloš Grlica – atletičari, Zlatko Kesler i Ilija đurašinović – stonoteniseri, Nenad Krišanović – plivač, Vlastimir Golubović – selektor i trener atletske reprezentacije, Nada Božić Požeg – generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta (POK) i šef misije SCG na POI u Atini, Aleksandar Petrović – podpredsednik POK SCG i Jelena Kotević – Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku (odeljenje za društvenu brigu o osobama sa invaliditetom). U okviru tribine održan je koktel i razgovori sa našim najboljim paraolimpijcima čiji rad i uspesi su na ovaj način predstavljeni novosadskoj publici (i šire). Predstavnica Ministarstva g-đa Kotević dala je interesantne i važne informacije vezane za položaj osoba sa invaliditetom i daljim planovima Ministarstva na tom polju.

12. novembra održana je tribina pod nazivom »Izazovi u sportu i za sport« u okviru koje je održana prezentacija «Metode i uređaji za rehabilitaciju pokreta» prof. Dejana Popovića.
Učesnici tribine bili su:
• Dejan Popović, profesor biomedicinskog inženjeringa i automatike; gostujući profesor na novosadskom i beogradskom Univerzitetu i stalni profesor Univerziteta u Americi. Profesor se već dugi niz godina bavi metodama i uređajima za rehabilitaciju pokreta, automatikom i robotikom.
• članovi ekspedicije «Pedale okrećem srcem», ili kako smo je mi nazvali «Beograd – Atina na točkovima»: Dušan Veršić iz Beograda i Aleksandar Vukov iz Bačke Palanke, koji su prošle godine povodom Evropske godine osoba sa invaliditetom išli biciklovima od Beograda do Atine. Ovo sve deluje mnogo fascinantnije kad se zna da g-din Veršić ima amputaciju obe noge te je vozio uz pomoć proteza, a g-din Vukov je prešao tih 12 dana vozeći biciklo samo jednom nogom.
U sklopu tribine prikazani su snimci sa raznih akcija u kojima su učestvovali g-din Veršić i g-din Vukov.

8.oktobra održana je tribina pod nazivom »Per aspera ad astra« na kojoj su gosti/učesnici bili:
• Goran Trubajić, režiser, scenarist i kamerman filma «Život teče» koji je prikazan u okviru manifestacije, predstavnik Akademije umetnosti iz Banja Luke i
• Zvonko Nikolić, podpredsednik kluba košarkaša iz kolica i postdiplomac na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.
U okviru ove tribine osvrnuli smo se na pravna pitanja vezana za sport osoba sa invaliditetom.

Sve tribine su bile propraćene gestovnim govorom. Tumač je bila Ivana Marković.