Uhvati sa mnom ovaj dan 03 - 2005.

Uhvati sa mnom ovaj dan 03 - 2005.Treća međunarodna Filmska manifestacija »Uhvati sa mnom ovaj dan!« održana je u periodu od 26-30. septembra 2005. godine u organizaciji Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom i Centra «Živeti uspravno», a u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada, Studentskim kulturnim centrom Novi Sad i Akademijom slobodnih studija. Tema ovogodišnje manifestacije bila je „Život, aktivnosti i dostignuća umetnika sa invaliditetom“.

Program treće Filmske manifestacije je bio veoma sadržajan: projekcije 12 filmova, 5 tribina, izložba slika Dejane Bačko (slikarke iz Bačke Palanke koja slika nogom i ustima), pozorišna predstava „Crvenkapa“ izvedena u formi pantomime, deo pozorišne predstave „Ožalošćena porodica“ izveden na gestovnom govoru, mini koncert korisnika Dnevnog boravka Društva za dečju i cerebralnu paralizu južnobačkog okruga, performans „Patike“ u izvođenju Tucić Siniše, performans „Pred ogledalom“ članova Akademije slobodnih studija, 4 prezentacije („Ples sa tamom“ i „Slučaj Helen Keler“ u izvođenju Sanje Krsmanović Tasić, članice DAH teatra, prezentacije projekta Akademije slobodnih studija i projekta „Ujedinjene boje duše“) i poetsko veče na gestovnom govoru.

Saradnici ovogodišnje manifestacije bili su: Jugoslovenska kinoteka, distributerska kuća „Nira“, Omladinska organizacija gluvih i nagluvih Novog Sada, polaznici škole gestovnog govora „Hoću da ti kažem“, članovi „DAH“ teatra iz Beograda i drugi.

Realizaciju manifestacije omogućili su: Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Republike Srbije, Gradska uprave za kulturu – Grad Novi Sad, «Luka» Novi Sad, JKP «Tržnica» i Erker Inženjering.

Filmski program

Treću Filmsku manifestaciju «Uhvati sa mnom ovaj dan!» posvećenu životu, aktivnostima i dostignućima umetnika sa invaliditetom otvorio je i prisutne pozdravio Tim filmske manifestacije.

26. septembar
FILMOVI PROJEKTA “PRED OGLEDALOM”, Akademija slobodnih studija
Prikazano je ukupno sedam video minijatura, čiji su autori: Bojan Krivokapić (1,1'), Siniša Tucić (1,17'), Olga Simin (1,5'), Jelena Panić (2,37'), Hasina Ratkov (2,8'), Zoltan Varga (4,02'), Ivana Inđin (Dokumentarni TV prilog o radu korisnika Dnevnog boravka Društva za dečju i cerebralnu paralizu južnobačkog okruga 1,56'). Nakon projekcije filmova, usledila je prezentacija projekta propraćena uvodnim zvukom i performansom članova Akademije slobodnih studija, Kamernog pozoripšta muzike „Ogledalo“ i učesnika i saradnika u projektu.

27. septembar
«OPUS PROF. HOLANDA» (1995)
Režija: Stephen Herek
Uloge: Richard Dreyfuss, Glenne Headly, Jay Thomas

Film se bavi tematikom osoba oštećenog sluha. Priča u filmu prikazuje život profesora muzike i dirigenta u jednoj američkoj školi, čiji se sin rađa sa oštećenjem sluha. Film je prožet interesantnim prikazima roditeljske ljubavi i straha, borbe sa predrasudama, prihvatanja raznolikosti i pokušajem približavanja zvuka i osećaja muzike osobama sa oštećenjem sluha preko veoma interesantne igre svetlosti.

28. septembar
"PONEDELJAK POSLE ČUDA" (1998)
Režija: Daniel Petrie
Uloge: Roma Downey, Moira Kelly, Mike Doyle

Film je rađen po istinitoj priči, o životu američke književnice Helen Keler i njene učiteljice i mentorke Ani Salivan. Priča prikazuje njenu neverovatnu snagu i istrajnost u borbi za ljudska prava. Helen Keler je zajedno sa svojom učiteljicom pomagala slepim i slabovidim osobama širom sveta, koristeći u svojoj komunikaciji samo govor prstima.

29. septembar
"FRIDA" (2002)
Režija: Julie Taymor
Uloge: Salma Hayek, Alfred Molina, Antonio Banderas

Film je snimljen po istinitoj priči, o životu poznate meksičke slikarke Fride Kalo, koja u osamnaestoj godini doživljava saobraćajnu nezgodu i zadobija povredu kičme, vrata, karlice i jedanaest preloma na već paralizovanoj nozi. Uprkos bolu koji je pratio čitav život, Frida je iza sebe ostavila veliki broj slika i skica i dnevnik koji podstiče da tragamo za vrhunskim smislom. Frida Kalo je živela ljubav u svom bolnom telu, i svojim delom poručuje da je jedno imati lepo telo, a drugo je biti lep. "Lepota je sklad sa samim sobom".

"POČELO JE…" (2005)
Režija: Nikola Vučković
Uloge: korisnici Dnevnog boravka Društva za dečiju i cereralnu paralizu južnobačkog okruga

Dokumentarni film "Počelo je…" nastao je u radu sa decom i mladima, korisnicima Dnevnog boravka Društva za dečju i cerebralnu paralizu južnobačkog okruga. Film je rezultat likovnih i muzičkih radionica održanih u periodu april-juli 2005. godine i rađen je u produkciji Centra "Živeti uspravno" – Novi Sad.

30. septembar
"REJ" (2004)
Režija: Taylor Hackford
Uloge: Jamie Foxx, Kerry Washington, Regina King

Poslednjeg dana manifestacije premijerno je prikazan film "Rej", priča o velikom muzičaru Reju čarlsu, koji je nedavno preminuo ostavivši iza sebe nekoliko desetina albuma. Film je prošle godine nagrađen Oskarom, za najbolju mušku ulogu.

Prateći program

Za razliku od prethodnih godina, ove godine tribine su se održavale svaki dan.

U ponedeljak, 26. septembra održana je tribina pod nazivom „PRED OGLEDALOM – PERFORMANS, UVODNI ZVUK, VIDEO MINIJATURE“. Gosti tribine bili su: Ivana Inđin, direktorka Akademije slobodnih studija i Kamernog pozorišta muzike „Ogledalo“, autori filmova, članovi i saradnici. U okviru tribine pesnik Siniša Tucić izveo je performans „Patike“ praćen uvodnim zvukom, a razgovaralo se o nastanku filmova, uključenosti mladih sa invaliditetom i mladih sa smanjenom intelektualnom sposobnošću u projekte vezane za umetnost. U publici je bio Moris Lereat, novinar iz Holandije, koji je preneo iskustva iz Holandije vezana za obu oblast rada. Pričalo se o slaboj medijskoj propraćenosti događaja u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom ili su posvećene ovoj tematici.

U utorak, 27. septembra održana je tribina pod nazivom “KAŽI MI – POKAŽI”. Gosti su bili članovi Škole gestovnog govora „Hoću da ti kažem“ i Omladinske organizacije gluvih i nagluvih Novog Sada. Prikazana je pozorišna predstava “Crvenkapa” grupe pantomimičara pri Omladinskoj organizaciji gluvih i nagluvih, koja je osvojila prvu nagradu na takmičenju pantomimičara u Španiji prošle godine i predstavljen je projekat treće škole gestovnog govora. Takođe, prisutni su mogli da pogledaju deo pozorišne predstave “Ožalošćena porodica” na gestovnom govoru. U okviru tribine razgovaralo se o položaju gestovnog govora u našoj zemlji i mogućnosti njegovog usavršavanja i prihvatanja znakovnog jezika za ravnopravan jezik sredine. Tribina je završena poetski, recitacijama na gestovnom govoru.

U sredu, 28. septembra održana je tribina pod nazivom „SLUČAJ HELEN KELER“ u okviru koje je održana prezentacija projekta „Ples sa tamom“ i „Slučaj Helen Keler“ – pozorišne predstave DAH teatra iz Beograda, a gošće su bile: Sanja Krsmanović-Tasić, glumica, i Dijana Milošević, rediteljka i direktorka DAH teatra. One su predstavile svoj rad i pričale su o iskustvu rada na predstavama koje se bave temom života osoba sa invaliditetom.

U četvrtak, 29. septembra, održana je tribina ”POČELO JE…” u okviru koje je predstavljen program multimedijalnih radionica sa decom i mladima, korisnicima Dnevnog boravka Društva za dečju i cerebralnu paralizu južnobačkog okruga. Gosti su bili svi učesnici sa projekta: deca i mladi, negovateljice i nastavnice, muzičar Branko Pražić, voditeljke radionica, kao i roditelji. Najlepši momenat u okviru tribine bio je zajedničko izvođenje pesme “Ničeg nije bilo pre boja, radosti moja”, koja je nastala u toku muzičkih radionica, a zatim se program proširio i na izvođenje još nekoliko muzičkih numera. Jedna od gostiju bila je i Dejana Bačko, dvanaestogodišnja slikarka iz Bačke Palanke, koja slika nogama i ustima. Slikanjem se bavi od ranog detinjstva. Njeni radovi nose izražen kolorit i crtež. Stipendistkinja je međunarodne organizacije slikara VDMFK u Lihtenštajnu. Voli da slika prirodu, mrtvu prirodu, cveće i životinje. Za vreme trajanja tribine prisutni su imali priliku da pogledaju neke od Dejaninih radova. Kao gost tribine, učestvovala je i Dejanina majka, Sandra Bačko, koja je ispričala svoje iskustvo u odgajanju deteta, preprekama na koje je nailazila u svakodnevom životu i metodama kako te prepreke prevazići.

U petak, 30. septembra održana je tribina pod nazivom „OSLIKANE DUŠE“ na kojoj su gosti bili: đorđe Arsenin, profesor sociologije u Tehničkoj školi “9.maj” i Olja Nađ, profesorka književnosti u Gimnaziji “20. oktobar” sa svojim učenicima iz Bačke Palanke, učesnicima projekta “Ujedinjene boje duše”. U okviru ove tribine osvrnuli smo se na rad sa decom sa Daunovim sindromom i uopšte na rad na kretivnim radionicama sa mladima sa različitim vrstama invaliditeta.

Moderatorke tribina bile su: Milica Mima Ružičić i Ljiljana Ćumura.

Sve tribine bile su propraćene gestovnim govorom. Tumač je bila Ivana Marković.

Ono što je usledilo posle Filmske manifestacije jeste redovno emitovanje filmova i održavanje tribina i diskusija svake srede u okviru “Video lektire” u Omladinskom klubu u Novom Sadu. Prikazani su filmovi sa prve dve filmske manifestacije, a voditeljke “Video lektire” su ujedno i koordinatorke Filmske manifestacije: Ljiljana Ćumura i Svjetlana Timotić. Ove aktivnosti, koje ujedno predstavljaju POSTPRODUKCIJU manifestacije, omogućila nam je da upoznamo i informišemo javnost o položaju i načinu funkcionisanja osoba sa invaliditetom, da utičemo na bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, kao i stvaranje zdravog okruženja u našem gradu i društvu uopšte.