Uhvati sa mnom ovaj dan 04 - 2006.

Uhvati sa mnom ovaj dan 04 - 2006Četvrtu međunarodnu Filmsku manifestaciju »Uhvati sa mnom ovaj dan!« posvećenu životu, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom organizovali su, u periodu od 22-25. novembra 2006. godine, Novosadsko udruženje studenata sa invaliditetom i Centar «Živeti uspravno» u saradnji sa Kulturnim centrom grada Novog Sada, Studentskim kulturnim centrom Novi Sad, Gimnazijom "Svetozar Marković" iz Novog Sada i Novosadskim pozorištem Ujvideki Szinhaz.

Ovogodišnja Filmska manifestacija bila je posvećena dokumentarnim filmovima o životu i dostignućima osoba sa invaliditetom, a organizovana je uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Republike Srbije, Luke Novi Sad i Radio dufuznog preduzeća 021.

Kao i prošlih godina, i ove godine smo organizovali posete na programske aktivnosti manifestacije. Gosti četvrte Filmske manifestacije bili su učesnici programa Lokalni volonterski servis (LVS) koji realizuje Volonterski centar Vojvodine. Među gostima bili su i učenici ŠOSO „Milan Petrović“ – Novi Sad, učenici škola za specijalno obrazovanje iz Subotice, Bečeja, Sombora i Zrenjanina, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, članovi CEDEUM-a i Centra za kulturu „Stari grad“ – Beograd, profesori Filozofskog fakuleta UNS (Odsek za psihologiju), predstavnici Centra za samostalni život invalida Srbije i drugi.

Program manifestacije sadržavao je projekcije pet dokumentarnih filmova, četiri tribine, koncert grupe „Ison“ iz Novog Sada, interaktivnu predstavu Forum teatra (u izvođenju članova Centra za afirmaciju drame) i premijerno izvođenje predstave „Lice na metar“ u izvođenju članova Kamernog pozorišta muzike „Ogledalo“ i Akademije slobodnih studija.

Filmski program

22. novembra svečano je otvorena Filmska manifestacija i prikazana su tri filma:
1) „LETETI VISOKO/ FLYING HIGH“ (2004)
Autorka filma: Mariana Economu
Produkcija: Društvo za cerebralnu paralizu Grčke
2) „EKO KAMP/ ECO CAMP“ (2006)
Autor filma: Nik Devhurst
Produkcija: Hertforshire omladinski centar – Velika Britanija
3) „EHO – ODJECI PROJEKTA RAZLIČITOST KAO LEPOTA – KORAK I DVA KORAKA DALJE KA UMETNOSTI“ (2004)
Autorka filma: Danijela Gvozdenović
Produkcija: Centar za kulturu "Stari grad" i CEDEUM – Beograd
Po završetku projekcija i tribine usledio je koktel sa prisutnima.

23.novembra prikazan je film „KAKO TE VIDIM“ (2005)
Autorka: Žaklina Žoldoš
Produkcija: Radio difuzno preduzeće 021 – Novi Sad
Film obiluje podacima sa nedavno urađenog istraživanja o socijalnoj distanci stanovnika Novog Sada prema osobama sa invaliditetom i daje pregled sa kampanje i tribina koje su usledile nakon istraživanja.

24. novembra održana je projekcija filma „IDEJA ČIJE JE VREME DOŠLO“ (2005)
Grupa autora
Produkcija: Centar za samostalni život invalida Srbije
Film prikazuje način funkcionisanja servisa personalnih asistenata i kroz lične priče korisnika Centra za samostalni život invalida približava javnosti navedenu tematiku.

Prateći program

U okviru filmske manifestacije održane su četiri tribine.

22. novembra, nakon svečanog otvaranja Filmske manifestacije i projekcije filmova, održana je tribina na kojoj se razgovaralo o umetnosti i aktivnostima koje se organizuju za osobe sa invaliditetom (kreativnim radionicama, kampovima i slično), a takođe je napravljen osvrt na prikazane filmove. Gosti su bili:
• učesnici međunarodnog eko kampa Vojvodina (škole za specijalno obrazovanje iz četiri grada Vojvodine - Subotica, Sombor, Zrenjanin i Bečej) – V. Britanija (Hertfordshire) – 11 učesnika i iz svake škole je došao pedagog i socijalni radnik,
• Jovana Kulauzov, organizatorka kampa i viša stručna saradnica u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu,
• Vesna Gavrić, Jelena Popović, Bojana Perić i Sanja Subotić, voditeljke radionica u okviru kampa,
• autorke projekta „Različitost kao lepota – korak dalje ka umetnosti“ Danijela Gvozdenović, autorka filma i Gordana Dedić, baletski pedagog.
• Ljiljana Ćumura, koja je bila u ulozi moderatorke tribine, dala je osvrt na film „Leteti visoko“ iz Grčke, s obzirom da je bila učesnica seminara čiji su delovi prikazani u filmu.

Otvaranju Filmske manifestacije doprinos je dao svojim učešćem hor "Ison", koji čine učenici i nastavnici ŠOSO "Milan Petrović" iz Novog Sada, pod rukovodstvom profesora Miodraga Blizanca.

23.novembra održana je tribina pod nazivom "SOCIJALNA DISTANCA". Gosti tribine bili su: prof. Vladimir Mihić i prof. Boris Popov, sa Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

24. novembra, nakon projekcije filma "Ideja čije je vreme došlo", održana je tribina na kojoj su učestvovali: Ivanka Jovanović, predstavnica Centra za samostalni život invalida Srbije iz Beograda i Marko Mirković, predstavnik Centra "Živeti uspravno" - Novi Sad. Prisutnima je predstavljen projekat SPAS - servis personalnih asistenata Srbije i filozofija samostalnog života osoba sa invalditetom. Nakon tribine, održana je interaktivna predstava Forum teatra u izvođenju članova Centra za afirmaciju drame iz Novog Sada, čija je umetničko-pedagoška koordinatorka Jarmila Žilaji. članovi Centra su učenici novosadskih srednjih škola i u okviru predstave prikazali su svakodnevne situacije na koje nailazimo u susretu sa osobama sa invaliditetom, bazirane na istinitim pričama. Nakon prikazivanja predstave publika je imala priliku da svojim predlozima menja tok priče, kako bi se na kraju dobila priča sa realnim i odgovarajućim krajem. Prikazivanje predstave Forum teatra je ostavilo veliki uticaj na sve prisutne i iskreno se nadamo da ćemo uspeti da nastavimo sa saradnjom i prezentacijom ovog vida rada, te uticati na ljude i menjati svest javnosti i pojedinaca.

U subotu, 25. novembra premijerno je izvedena pozorišna predstava „LICE NA METAR“ u izvođenju članova Kamernog pozorišta muzike „Ogledalo“ i Akademije slobodnih studija. Predstava je rađena sa mladima sa motornim invaliditetom i saradnicima obe navedene organizacije, a obrađuje temu licemerja. Premijera je izvedena u Novosadskom pozorištu Ujvideki Szinhaz. Nakon prikazivanja predstave održani su razgovori na temu licemerja. U razgovor su bili uključeni glumci iz predstave, kao i prisutni gledaoci. Moderatori razgovora su bili: Bojan Krivokapić i Ivana Inđin.

Sve tribine su bile propraćene gestovnim govorom. Tumač je bila Ivana Marković.

Postoprodukcija - Filmski karavan

U okviru POSTPRODUKCIJE Filmske manifestacije “Uhvati sa mnom ovaj dan!“ organizovan je Filmski karavan u organizaciji Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom, a u saradnji sa Centrom „Živeti uspravno“ i Javnim preduzećem sportskim i poslovnim centrom Vojvodina. Filmski karavan je realizovan 30. decembra u atrijumu SPENS-a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za dečiju i socijalnu zaštitu, a u okviru obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

FILMSKI KARAVAN je započeo filmom „Eko kamp Palić 2006“. To je film o inkluziji (uključivanju) mladih sa smanjenim intelektualnim sposobnostima, mladima iz Dečijeg sela i mladima koji su doživeli traume u porodicama, a koji su došli iz četiri grada AP Vojvodine i Velike Britanije. Film prikazuje predivno druženje tokom kampa na Paliću, kao i radionice u kojima su mladi učestvovali (kreativne radionice, sportske aktivnosti, plivanje, rad sa životinjama u zoo vrtu, crtanje, vajanje i slično) tokom deset dana na Paliću. Nakon toga je usledio film „Počelo je...“ koji predstavlja rezultat rada muziko terapije sa mladima iz Dnevnog boravka za dečiju i cerebralnu paralizu južno-bačkog okruga. Nakon kraće pauze prikazan je film „Eho odjeci projekta – Različitost kao lepota – Korak dalje ka umetnosti“, na kom su radili saradnici Centra „Stari grad“ i „CEDEUM“-a iz Beograda. Kako bi animirali prisutne da pažljivije prate projekcije, najavili smo kviz - pitalice nakon projekcije filma „Kako te vidim“, koji je nastao tokom kampanje o socijalnoj distanci stanovnika Novog Sada prema osobama sa invaliditetom. Manifestaciju smo završili projekcijom filma „Ples kod Zmaja“ koji je urađen u okviru kampanje Popodnevno gradsko buđenje za vreme EGZIT festivala 2004.

Akciju FILMSKI KARAVAN pratilo je od desetak do tridesetak prolaznika. Neki od njih su ostajali da odgledaju čitav film odnosno filmove, dok su se drugi samo kratko zadržavali. Kviz – pitalice je zainteresovao prisutne da se udube u gledanje filma i da pokušaju da zapamte što više informacija. Neki od njih su bili šokirani podacima iz filma, te smo i na taj način podstakli prisutne da pokušaju da utiču na smanjenje socijalne distance u svom okruženju, društvu, gradu...Smatramo da ova ideja „Filmskog karavana“ na zanimljiv način spaja priču o ljudskim pravima i osobama sa invaliditetom kao jedne od marginalizovanih grupa društva i utiče na svest javnosti, naročito u svetlu sve aktuelnije koncepcije inkluzivnog obrazovanja kojoj naša zemlja teži.