Uhvati sa mnom ovaj dan 05 - 2007.

Uhvati sa mnom ovaj dan 05 - 2007.Povodom Evropske godine jednakih mogućnosti za sve, u periodu od 31. oktobra do 4. novembra 2007. godine, organizovana je peta međunarodna Filmska manifestacija „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ posvećena životu, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom, a u organizaciji Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom i u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i Studentskim kulturnim centrom Novi Sad.

Na konkurs koji je raspisan početkom godine, pristiglo je skoro trideset filmova, među kojima su, pored filmova sa teritorije Srbije (Sombor, Niš, Beograd, Novi Sad, Aleksandrovac i čenej) bili i filmovi iz Bosne i Hercegovine, Grčke i Velike Britanije. Pored prikazivanja 14 dokumentarnih filmova (domaće i strane produkcije) u takmičarskom delu, održane su četiri tribine tj. razgovora i četiri radionice na temu „Osnove filmskog jezika“, a kao prateći program organizovani su izložba fotografija – retrospektiva predhodne četiri filmske manifestacije i izložba umetničkih cipela Zoltana Varge, člana Kamernog pozorišta muzike „Ogledalo“ i Akademije slobodnih studija, inače umetnika sa invaliditetom.
U sredu, 31. oktobra svečano je otvorena 5. međunarodna Filmska manifestacija. Manifestaciju su otvorili: Ljiljana ćumura Žižić, koordinatorka manifestacije, đorđe Kaćanski, urednik filmske redakcije pri Kulturnom centru i Tijana Pavlov, načelnica gradske uprave za kulturu. Prikazan je uvodni film: KAKO TE VIDIM (Srbija, 2005), autorke Žakline Žoldoš, u produkciji Radio difuznog preduzeća 021 – Novi Sad. Film obiluje podacima iz istraživanja o socijalnoj distanci stanovnika Novog Sada prema osobama sa invaliditetom i daje pregled sa kampanje i tribina koje su usledile nakon istraživanja. Film je već bio prikazan u okviru Filmske manifestacije, ali smo smatrali da bi bio odličan uvod u priču o životu osoba sa invaliditetom i doprinosu boljem razumevanju situacije i okruženja u kojima živimo. Film nije bio u takmičarskoj konkurenciji.

Kao i prošlih godina i ove godine smo organizovali posete na projekcije filmova i prateći program manifestacije. U saradnji sa Centrom za regionalizam iz Novog Sada organizovali smo posete za decu i mlade sa Kosova i Metohije (učenika osnovnih škola za specijalno obrazovanje). Takođe su nam kao gosti bili predstavnici Društva za pomoć MNRO iz Novog Sada.

Podrškom Gradske uprave za kulturu, Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, medijskih kuća TV „Vojvodina“, TV „Apolo“, „Građanski list“, „Radio Sajam“, „Radio 5“, „Radio Signal“, „Radio 021“, „Kanal 9“ i TV „Most“ dat je doprinos gradskih, pokrajinskih, republičkih vlasti i medija i na taj način su i oni informisani o preprekama koje onemogućavaju učešće osoba sa invaliditetom i nadamo se i motivisani da se zajedno sa ostalim organizacijama uključe u uklanjanje prepreka, kako fizičkih, tako i socio-ekonomskih, kulturoloških, prepreka u stavovima, komunikaciji i dr. Smatramo da je upravo Filmska manifestacija jedan od načina da se javnost bolje informiše o aktivnostima i dostignućima, zatim položaju i načinu funkcionisanja osoba sa invaliditetom, te da se utiče na medije radi adekvatnijeg praćenja aktivnosti i kulturnih dešavanja u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom.

Filmski program

Petu Filmsku manifestaciju "Uhvati sa mnom ovaj dan!" posvećenu životu, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom svečano su otvorili Đorđe Kaćanski, urednik filmske redakcije Kulturnog centra Novi Sad, Tijana Pavlov, načelnica Gradske uprave za kulturu - Grad Novi Sad i Ljiljana Ćumura, koordinatorka projekta.
Potom je usledila projekcija uvodnog filma "Kako te vidim" (autorke Žakline Žoldoš, Novi Sad, produkcija 021).

1. novembar 2007.

PRIČA
Autorka: Aleksandra Pejić
Srbija, Aleksandrovac

POČELO JE…
Autor: Nikola Vučković
Srbija, Novi Sad, 2005

ZOLTAN VARGA
Autor: Saša đukić
Srbija, Čenej, 2007

2. novembar 2007.

RUKAMA KROZ ŽIVOT
Autor: Dejan Petrović
Srbija, Beograd

S-LIČNA PRIČA
Autor: Branislav Medaković
Srbija, Novi Sad

UPOZNAJ MOJ DAN
Autori: Slaven ćetković, Mihajlo Obrenov
Srbija, Novi Sad, 2007

3. novembar 2007.

LETETI VISOKO/FLYING HIGH
Autorka: Mariana Ekonomu
Grčka, Atina

EKO KAMP/ ECO CAMP
Autor: Nik Devhurst
Velika Britanija, Hertfordshire

DO CILJA
Autor: Vitomir Mitrić
Bosna i Hercegovina, Sarajevo

ŠAL ZA BRATA
Autori: Aleksandra Mitrić Štifanić, Vitomir Mitrić
Bosna i Hercegovina, Sarajevo

4. novembar 2007.

EHO – odjeci projekta RAZLIČITOST KAO LEPOTA – KORAK I DVA KORAKA DALJE KA UMETNOSTI
Autorke: Danijela Gvozdenović, Gordana Dedić
Srbija, Beograd

KARTA ZA SREĆU
Autor: Toma Bibić
Srbija, Niš
LINIJA
Autor: Dejan Petrović
Srbija, Beograd

NAŠE PRIČE
Autorke: Marinela Šćepanović i Eva Hekli Šarkezi
Srbija, Sombor, 2006

NAGRAĐENI FILMOVI

NAGRAĐENI FILMOVI u okviru 5. međunarodne Filmske manifestacije “Uhvati sa mnom ovaj dan!” posvećene životu, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom

LINIJA – najbolje filmsko ostvarenje
Autor: Dejan Petrović
Srbija, Beograd

NAŠE PRIČE – plaketa za najedukativniji film
Autorke: Marinela Šćepanović i Eva Hekli Šarkezi
Srbija, Sombor, 2006

ZOLTAN VARGA – plaketa za najpodsticajniji film
Autor: Saša đukić
Srbija, Čenej, 2007

RUKAMA KROZ ŽIVOT – plaketa za najsenzibilniji film
Autor: Dejan Petrović
Srbija, Beograd

PRIČA – plaketa za najoriginalniji scenario
Autorka: Aleksandra Pejić
Srbija, Aleksandrovac

POČELO JE… - plaketa za prikaz procesa rada sa osobama sa invaliditetom
Autor: Nikola Vučković
Srbija, Novi Sad, 2005

ŠAL ZA BRATA – plaketa za najbolji prikaz života osobe sa invaliditetom
Autori: Aleksandra Mitrić Štifanić, Vitomir Mitrić
Bosna i Hercegovina, Sarajevo

 

Stručni žiri:

Đorđe Kaćanski (oblast filmske umetnosti)
Tatjana Stojšić Petković (oblast psihilogije i invalidnosti)
Milena Banić (oblast ljudskih prava)

POSTPRODUKCIJA
Nagrađeni filmovi sa pete Filmske manifestacije "Uhvati sa mnom ovaj dan!" bili su prikazani u okviru postprodukcije manifestacije. U okviru Filmskog karavana filmovi su prikazani u novosadskim srednjim školama, a tokom decembra meseca održane su projekcije na Festivalu nezavisnog i dokumentarnog filma EURO IN u Novom Sadu i u okviru manfestacije "U svakom telu zdrav duh!" u Bačkoj Palanci.

Prateći program

FILMSKA RADIONICA

Tokom vikenda 3. i 4. novembra održane su 4 filmske radionice pod nazivom „Osnove filmskog jezika“. U okviru radionica obrađene su sledeće teme: dramaturgija, kamera, montaža, zvuk, muzika, scenografija, kostimografija, filmski jezik itd. Na konkretnim primerima iz filmske umetnosti 13 polaznika i polaznica (među kojima su bile 4 osobe sa invaliditetom) su imali mogućnost da uočavaju zakonitosti i savladaju zanatsko-estetske segmente filma. Usvojena teorijska znanja, utvrđivana su kroz jednostavne vežbe, koristeći kameru. Radionice je vodio prof. docent Dejan Petrović, diplomirani filmski reditelj i asistent na Katedri za Televizijsku režiju „Sava Mrmak“ na Akademiji umetnosti „BK“ u Beogradu i osnivač i direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ iz Požege.

TRIBINE

U okviru pete Filmske manifestacije održane su 4 tribine odnosno razgovori sa akterima i autorima filmova. Razgovore sa gostima vodile su članice i volonterke Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom.

1.novembar
Gosti tribine:
Aleksandra Pejić, Društvo za pomoć MNRO, Aleksandrovac
Saša Đukić, Čenej
Zoltan Varga, Akademija umetnosti Novi Sad

2. novembar
Gosti tribine:
Dejan Petrović, Nezavisni filmski centar „Filmart“, Požega
Branislav Medaković, Omladinska organizacija gluvih i nagluvih, Novi Sad
Slaven Ćetković, Neon tim
Bojan Kuzmanović, Neon tim

3. novembar
Gosti tribine:
Vitomir Mitrić, Forum teatar Srpsko Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Jelena Popović, ONO organizacija, Novi Sad

4. novembar
Gosti tribine:
Danijela Gvozdenović, CEDEUM, Beograd
Gordana Dedić, CEDEUM, Beograd
Toma Bibić, Društvo za pomoć MNRO, Niš
Marinela Šćepanović, Društvo defektologa Sombor

IZLOŽBA CIPELA

U okviru pratećeg programa, u holu Kulturnog centra, tokom trajanja manifestacije, bile su postavljene dve izložbe: izložba fotografija – retrospektiva prethodne četiri filmske manifestacije i izložba umetničkih cipela Zoltana Varge, člana Kamernog pozorišta muzike „Ogledalo“ i Akademije slobodnih studija, inače umetnika sa invaliditetom.