Uhvati sa mnom ovaj dan 06 - 2008.

Uhvati sa mnom ovaj dan 06 - 2008.Od 19-28. septembra 2008. godine, održana je šesta po redu Filmska manifestacija „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ posvećena životu, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom. Organizator manifestacije bilo je Novosadsko udruženje studenata sa invaliditetom u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i Studentskim kulturnim centrom. Ovogodišnja Filmska manifestacija je trajala deset dana i sastojala se iz 4 dela:

-seminar za novinare i studente žurnalistike, održan sa ciljem informisanja o pravilnom pristupu tematici života osoba sa invaliditetom, korišćenju politički korektnog govora i pravilnoj pripremi i realizovanju intervjua sa osobama sa različitim vrstama invalidnosti.

-informativno – revijalni filmski deo, od 19-23. septembra, u okviru kog je prikazano 10 igranih dugometražnih filmova, koji prikazuju život osoba sa različitim vrstama invalidnosti.

-svečano otvaranje, 24. septembra, nakon kog su prikazana najbolja filmska ostvarenja sa prošlogodišnje Filmske manifestacije, uručeni su sertifikati polaznicima seminara, a upriličen je i svečani koktel i druženje sa gostima i predstavnicima medijskih kuća.

-takmičarski deo, od 25-28. septembra, u okviru kog su prikazani filmovi koji su pristigli na konkurs raspisan u martu ove godine. Nakon svakog filmskog dana, publika je imala priliku da prisustvuje tribinama, na kojima su gostovati režiseri i ličnosti iz sveta filma, osobe sa invaliditetom, stručnjaci za određene oblasti. Poslednjeg dana manifestacije uručene su nagrade najboljim filmskim ostvarenjima za ovu godinu.

Tokom ovih deset dana, pristigle su brojne ponude i sugestije timu Filmske manifestacije, koje će uticati na dalji razvoj i usavršavanje ove jedinstvene manifestacije. Među brojnim gostima, bili su i predstavnici Filmskog festivala iz Nemačke, koji su ponudili saradnju, a takođe i promociju nagrađenih filmova.

Skoro 400 posetilaca, 23 prikazana filma, 4 diskusije, 2 tribine, 16 edukovanih novinara i studenata žurnalistike, veliki broj volontera i vojnika na civilnom služenju vojnog roka, izuzetna medijska propraćenost (Radio – televizija Vojvodine, TV Foks, 24 Sata, Dnevnik, Građanski list, TV Panonija, TV Apolo, Neon siti, Radio 5, Radio Novi Sad, Radio difuzna mreža 021, Virtuelni grad, Politika, TV Revija, Yellow cab i drugi)i uključenost novih donatora u projekat, pokazuju da ova Filmska manifestacija dobija sve veći kvalitet i značaj u našoj sredini.

Šestu međunarodnu Filmsku manifestaciju podržali su: Telenor fondacija, Ministarstvo rada i socijalne politike, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, Pokrajinski sekretarijat za omladinu i Erste banka.

Koliko su ciljevi manifestacije ispunjeni ostaje da se vidi, jer kako prof. Petrović kaže, lako ćemo pobediti arhitektonske barijere, treba poraditi na barijerama u ljudskim glavama.

Filmski program

INFORMATIVNO-REVIJALNI DEO

U toku 6. Filmske manifestacije filmski program se sastojao iz dva dela: informativno-revijalnog, koji je organizovan u saradnji sa distributerskim kućama iz Srbije i takmičarkog dela, u okviru kog su prikazani filmovi koji su pristigli na konkurs.
Tokom informativno'revijalnog dela, koji je trajao pet dana, prikazano je deset dugometražnih filmova,u okviru kog je prikazano 10 igranih dugometražnih filmova, raspoređenih u određene kategorije (filmovi koji prikazuju život osoba sa oštećenim sluhom, oštećenim vidom, autizmom, sa motornim invaliditetom i o životu mentalno nedovoljno razvijenih osoba).

19. septembar
Monday After the Miracle/ Ponedeljak posle čuda
igraju: Roma Downey, Moira Kelly
režija: Daniel Petrie
Helen Keler, medicinski fenomen, jedna od najzanimljivijih žena 19. veka. Iako osoba koja ne vidi i ne čuje, završila je koledž i postala aktivistkinja za borbu prava žena, radnika i istaknuta spisateljica.

Scent of a Women/ Miris žene
igraju: Al Pacino, Chris O’Donnell
režija: Martin Brest
Frenk je penzionisani poručnik američke vojske koji ima oštećenje vida. čarli je na koledžu i da bi zaradio džeparac pristaje da provede sa Frenkom Dan zahvalnosti u ulozi personalnog asistenta.

20. septembar
Mocart and Whale/ Mocart i kit
igraju: Josh Hartnett, Radha Mitchell
režija: Petet Nass
Ljubavna priča o dvoje mladih sa Aspergerovim sindromom (oblik autizma), zasnovana na istinitim likovima. Njih dvoje se ne uklapaju u društvo. Osim kada su zajedno.

Snow Cake/ Snežni kolač
igraju: Alan Rickman, Sigourney Weaver
režija: Marc Evans
Drama bazirana na prijateljskom odnosu između osamostaljene žene sa autizmom i muškarca koji ima traumu posle saobraćajne nesreće.

21. septembar
What’s Eating Gilbert Grape/ Odrastanje Džilbert Grejpa
igraju: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio
režija: Lasse Hallstrom
Nakon očeve smrti, teret brige o nefunkcionalnoj porodici pada na Džilberta Grejpa. Sestre u pubertetu, nepokretna majka i brat koji ima autizam, samo su početak Džilbertovih nevolja. Dolazak Beki promeniće sve.

I am Sem/ Ja sam Sem
igraju: Sean Penn, Michelle Pfeiffer/ režija Jessie Nelson
Izuzetna drama koja govori o ocu sa mentalnim poteškoćama koji se bori za starateljstvo nad svojom ćerkom.

22. septembar
My Left Foot/ Moje levo stopalo
igraju: Daniel Day-Lewis, Brenda Fricker
režija: Jim Sherindan
Istinita priča o irskom umetniku Christy Brown-u koji je rođen s cerebralnom paralizom i koji je svojim levim stopalom napisao autobiografiju.

Inside I’m dancing/ Plešem u sebi
igraju: Steven Robertson, Alan King
režija: Damien O'Donnell
U Majklov život ulazi Rori koji i pored Dišenove distrofije vodi dinamičan i zabavan život i Majku otkriva nov svet.

23. septembar
Copying Beethoven/ Slušajući Betovena
igraju: Ed Haris, Diane Kruger
režija: Agnieszka Holland
Film prikazuje Betovenovo stvaranje IX Simfonije i inspirisan je životom ovog velikog muzičara koji je pred kraj života potpuno izgubio sluh.

Babel/ Vavilon
igraju: Brad Pit, Cate Blanchett/
režija: Alejandro González Inárritu
Film “Vavilon” predstavlja savremenu verziju biblijskog mita o poreklu čovekove nesposobnosti za komunikaciju. Govori o ljudima koje razdvajaju kulturne i jezičke granice.

TAKMIČARSKI DEO

Takmičarski deo, održan je u periodu od 25-28. septembra, u okviru kog su prikazani filmovi koji su pristigli na konkurs raspisan u martu ove godine. Iako je ove godine pristiglo mnogo manje filmova u odnosu na prethodnu filmsku manifestaciju, ovogodišnji kvalitet filmova je zaista za svaku pohvalu.
Nakon svakog filmskog dana, publika je imala priliku da prisustvuje tribinama i diskusijama, na kojima su gostovali autori i režiseri filmova, akteri filmova, članovi žirija, predstavnici organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, ličnosti iz sveta filma itd. Poslednjeg dana manifestacije uručene su nagrade najboljim filmskim ostvarenjima za ovu godinu.

25. septembar
Život i rad osoba sa oštećenim vidom“, Vojkan Izvonar, Majdanpek
Život i rad osoba sa hendikepom koji su korisnici invalidskih kolica“, V. Izvonar, Majdanpek
Spotovi iznenađenja

26. septembar
Odiseja do prijatelja“, Ivan Peković, Niš
Dvadeset tri nula“, M. Milošević – A. Jakonjić, Beograd
Možemo više“, Silvija Pašajlić, Čačak

27. septembar
Više pažnje, molimo!“, Vojislav Prkosovački, Bečej
Zrno nade moje“, Vladimir Perović, Novi Sad

28. septembar
Ja+Ti=Mi=>Svi“, Ivana Vasić, Užice
Kažu da je more veliko i plavo“, Tatjana Vidojević, Beograd

Nagrađeni filmovi

U nedelju, 28. septembra svečano je zatvorena šesta po redu Filmska manifestacija „Uhvati sa mnom ovaj dan!“, koja već postaje tradicionalna i jedinstvena manifestacija ne samo u Novom Sadu već i u čitavom regionu. Manifestacija je specifična iz razloga što je posvećena filmskim ostvarenjima koja prikazuju život, aktivnosti i dostignuća osoba sa invaliditetom. U okviru manifestacije, proglašena su najbolja filmska ostvarenja za ovu godinu, koja je dodelio stručni žiri u sastavu prof. docent Dejan Petrović, predsednik žirija, Miroslav Marković, direktor fotografije i Milesa Milinković, ispred tima Filmske manifestacije.

Nagradu za najpodsticajniji film dobila je autorka Ivana Vasić iz Užica za film „Ja + Ti = Mi => Svi“.
Nagrada za najbolju režiju dokumentarnog filma pripala je Vladimiru Peroviću, iz Beograda, za film „Zrno nade moje“, koji je rađen u produkciji Radiotelevizije Vojvodine.
Nagradu za najbolji tv dokumentarac dobila je Tatjana Vidojević iz Beograda, za filmsko ostvarenje „Kažu da je more veliko i plavo“, u produkciji TV Fox.

Autori Vojkan Izvonar iz Majdanpeka i Ivan Peković iz Niša dobili su plakete za lični doprinos afirmaciji filmskog stvaralašta osoba sa invaliditetom, dok je Silvija Pašajlić, autorka filma „Možemo više“ dobila plaketu za doprinos stvaranju jednakih mogućnosti za sve.

 

POSTPRODUKCIJA

Nagrađeni filmovi sa 6. Filmske manifestacije "Uhvati sa mnom ovaj dan!" bili su prikazani u okviru postprodukcije manifestacije. U okviru Filmskog karavana filmovi su prikazani u novosadskim srednjim školama, a tokom decembra meseca održane su projekcije na Festivalu nezavisnog i dokumentarnog filma "EURO IN" u Novom Sadu i u okviru manfestacije "U svakom telu zdrav duh!" u Bačkoj Palanci.

Prateći program

SEMINAR ZA NOVINARE/KE I STUDENTE/KINJE ŽURNALISTIKE

U ponedeljak 15. septembar 2008. godine, na Filozofskom fakultetu UNS-a, održan je seminar za novinare/ke i studente/kinje žurnalistike, u organizaciji Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom. Seminar je organizovan u okviru 6. međunarodne Filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan“, po drugi put. Pre četiri godine, kada je ovakav seminar prvi put organizovan, ciljna grupa su bili sportski novinari, dok su sada učesnici bili raznih profila (od profesionalnih novinara pa do studenata žurnalistike, sociologije, filozofije, književnosti, psihologije i dr.).
Osnovni ciljevi seminara su bili informisanje učesnika/ca o pravilnom pristupu tematici života osoba sa invaliditetom, korišćenju politički korektnog govora i pravilnoj pripremi i realizovanju intervjua sa osobama sa različitim vrstama invalidnosti. Učesnicima je takođe omogućeno da steknu veštine za izveštavanje o događajima sa Paraolimpijade u Pekingu, a isto tako obezbeđena je medijska pokrivenost Filmske manifestacije, koja je bila u skladu sa politički korektnim izveštavanjem.
Tokom seminara, 16 učesnika/ca je, pored navedenog, steklo osnovna znanja i informacije i o pojmovima kao što su diskriminacija, medicinski i socijalni model invalidnosti, a takođe se raspravljalo i o položaju osoba sa invalidtetom u našem društvu, mladima sa smetnjama u razvoju, mogućnostima zapošljavanja osoba sa invaliditetom, te barijerama (kako arhitektonskim tako i komunikacijskim). Seminar su vodile Ljiljana ćumura Žižić i Milesa Milinković, članice Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom.
Seminar je imao interaktivan karakter, a sastojao se iz teorijskog i praktičnog dela. Svi učesnici su imali određene zadatke koje su ispunjavali tokom trajanja manifestacije (objavljivanje članaka, vođenje radio i TV emisija, učešće na tribinama kao moderatori ili asistenti, održavanje intervjua, praćenje manifestacije i sl.). U okviru svečanog otvaranja manifestacije, 24. septembra polaznicima seminara su uručeni sertifikati i poklon paketi Tima Filmske manifestacije.

TRIBINE

Nakon svakog filmskog dana, publika je imala priliku da prisustvuje tribinama i diskusijama, na kojima su gostovali autori i režiseri filmova, akteri filmova, članovi žirija, predstavnici organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, ličnosti iz sveta filma itd.

25. septembar

Razgovor sa autorom filmova

Vojkan Izvonar je predstavnik Udruženja građana „Frend“ iz Majdanpeka i osoba oštećenog vida. Tokom diskusije predstavio je svoj rad i angažovanje na filmovima koji su prikazani: „Život i rad osoba sa oštećenim vidom“ i Život i rad osoba sa hendikepom koji su korisnici invalidskih kolica“. Publika je imala priliku da sazna više o životu i problemima, a takođe i o načinima komunikacije sa osobama opštećenog vida. Vojkanu Izvonaru, autoru, režiseru i scenaristi oba filma, dodeljena je plaketa za lični doprinos afimaciji filmskog stvaralaštva osoba sa invaliditetom.

26. septembar

Tribina: „Zidovi spoticanja – barijere oko nas

U okviru tribine razgovaralo se o univerzalnom dizajnu za sve, o pristupačnosti, barijerama u komunikaciji, predrasudama, socijalnoj distanci, arhitektonskim barijerama, položaju osoba sa invaliditetom u našoj zemlji i sl. Učesnici su bili: Miodrag Počuč, diplomirani inžinjer saobraćaja i Boris Popov, magistar psihologije.

Pored eksperata, u diskusiju su bili uključeni autori i akteri iz sva tri prikazana filma. Ivan Peković, član Društva za cerabralnu i dečiju paralizu iz Niša, autor filma „Odiseja do prijatelja“, kao osoba sa invaliditetom, nagrađen je za lični doprinos afimaciji filmskog stvaralaštva osoba sa invaliditetom. Predstavnici Media edukativnog centra iz Beograda, u čijoj produkciji je urađen film „Dvadeset tri nula“ ponudili su saradnju za sledeću godinu i izložili interesantne informacije iz sveta filma.

27. septembar

Razgovor sa autorima i akterima filmova

U okviru diskusije gosti su bili Vojislav Prkosovački, iz Bečeja, autor filma „Više pažnje, molimo!“ i Bojana Perić, diplomirana pedagoškinja, aktivna na polju inkluzivnog obrazovanja. Među publikom su bili akteri iz navedenog filma, članovi Udruženja za inkluziju OSI iz Temerina i članovi ONO organizacije iz Novog Sada koji su publici predstavili nove programe i mogućnosti uključivanja mladih iz marginalizoanih grupa u omladinske razmene.

28. septembar

Tribina: "Glumci u ulozi osoba sa invaliditetom na filmu i u pozorištu (priprema i proces rada)"

U okviru tribine gosti su bili: Senka Petrović, sa Akademije umetnosti iz Novog Sada, Dejan Petrović, docent na na Filmskoj akademiji „Sava Mrmak“ u Beogradu (predsednik žirija) i Milesa Milinković, članica žirija i studentkinja pedagogije. Tokom tribine gosti su se osvrnuli na filmove koji su prikazani tokom ovogodišnje manifestacije, a Senka Petrović je ispričala svoje pozorišno iskustvo u radu sa osobama sa invaliditetom.

Moderatorke tribina bile su: Dijana Horvat, Snježana Ognjenović i Ljiljana Žižić.

Sve tribine bile su propraćene gestovnim govorom. Tumač je bila Ivana Marković.