FILMSKI KARAVAN U RIJECI

U saradnji sa Udruženjem „Spirit“ iz Rijeke (Hrvatska) održane su projekcije nagrađenih filmova sa 8. Međunarodne filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“. Ovo je prvi put da se Filmski karavan realizuje i van teritorije Srbije. Projekcije su održane u Rijeci, 15. i 16. oktobra u trajanju od dva sata, a moderatori su bili članovi Udruženja „Spirit“: Denis Pilepić i Helga Paškvan. U toku večeri u diskusiju su se uključili i članovi projektnog tima iz Novog Sada, putem skype-a. Ovo je bilo veoma interesantno, korisno i uzbudljivo iskustvo.

Počeo filmski karavan

Filmski karavan - BečejU okviru Filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“, svake godine se u desetak gradova Srbije, organizuje Filmski karavan koji obuhvata projekcije nagrađenih filmova uz prateći program (tribine, diskusije, okrugli stolovi i slično).
Ovogodišnji Filmski karavan započeo je početkom oktobra u Bečeju gde je u sklopu „Akademije omladinskog rada“ održano predavanje na temu „Terminologija u radu sa mladima iz ranjivih grupa, sa osvrtom na osobe sa invaliditetom“ i emitovan film o omladinskom inkluzivnom kampu „Više pažnje, molimo!“. Programu su prisustvovali mladi iz 29 opština Srbije, predstavnici omladinskih organizacija i kancelarija za mlade.

Nagrađeni filmovi

U okviru osme po redu međunarodne Filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ posveće životu, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom, stručni žiri u sastavu: Tijana Petrović, Užice (oblast invalidnost), Dejan Petrović, Požega (oblast film) i Lidija Radulović, Beograd (oblast mediji) nagradili su najbolja filmska ostvarenja i najbolje autore/ke za 2010. godinu. Najbolje filmsko ostvarenje je film „Senka“ Vladimira Perovića (produkcija RTV), a nagrada za filmsku ekipu pripala je članovima organizacije „Vukovarske iskrice“ iz Vukovara (Republika Hrvastka). Kompletnu listu nagrađenih filmova možete pogledati ovde.

Akcija "ERSTE VOLONTERI"

ERSTE volonteriU nedelju, 26. septembra, održana je akcija pod nazivom „Erste volonteri“. Pored učesnika Filmske manifestacije, gostiju iz organizacije „Tabu“ iz Vukovara (R. Hrvatska), Centra za pomoć mladima iz Maribora (Slovenija), Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu Atine (Grčka), učenika/ca i nastavnika/ca OISŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Subotice i osnovne škole „Heroj Pinki“ iz Bačke Palanke, gostiju iz Kruševca, Novog Sada, Bečeja, Žablja itd. akciji su se pridružili i zaposleni iz ERSTE banke. Tokom tri sata, učesnici akcije „Erste volonteri“ bili su uključeni u kreativne radionice crtanja, oslikavanja staklenih flašica/bočica, ekološke radionice i slično. Produkti radionice prikazani su na svečanom zatvaranju Filmske manifestacije u vidu prodajne izložbe.

Filmske radionice

Uhvati sa mnom ovaj dan - Filmska radionicaI ove godine nastavljena je tradicija održavanja filmskih radionica. Polaznici radionica bili su mladi iz Srbije, Hrvatske, Grčke i Slovenije – učesnici inkluzivnog kampa „Više pažnje, molimo!“, a voditelji programa bili su predstavnici Medijskog Edukativnog Centra iz Beograda koji su već niz godina aktivni na projektima medijskog opismenjavanja i neformalne edukacije dece i mladih, sa akcentom na ljudska i dečija prava na informisanost, prava na očuvanje kulturnih, nacionalnih i verskih različitosti i pravo svih na učestvovanje u medijima.
Kao produkt filmskih radionica nastao je kratkometražni ekološki film „James Bond“, koji je imao svoju premijeru na svečanom zatvaranju osme Filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“.

Prezentacija  „(Re)defining Disability“

David J. RatcliffU petak, 24. septembra održana je interesantna prezentacija pod nazivom „Redefinisanje invalidnosti“. Moderator i voditelj prezentacije bio je David J. Ratcliff iz Sjedinjenih Američkih Država.
Prezentacija je bila fokusirana na radu i ličnosti Kyle Maynard-a, koji je rođen sa amputacijom obe podlaktice i obe noge. Uprkos tome, postizao je uspehe kao rvač u srednjoj školi, i postao prva osoba sa amputacijom koja se takimičila u mešovitim borilačkim veštinama. Pored toga, Kajl je takođe autor i motivacioni govornik. Pored predstavljanja njegovog uspeha i rada na polju sporta, prisutni su imali priliku da porazgovaraju sa voditeljem (koji je takođe osoba sa invaliditetom) o načinu kako definišemo invaliditet, a isto tako da podele lična iskustva iz ove oblasti. 

Premijera

U četvrtak, 23. septembra, premijerno su prikazani filmovi sa Međunarodnog studentskog filmskog kampa „INTERAKCIJA“, koji se organizuje sa ciljem afirmacije filmskog stvaralaštva mladih; podizanja nivoa informisanosti o kulturi drugih naroda, integracija; decentralizaciju kulture i stvaranje novog prostora za međunarodnu saradnju; uspostavljanje komunikacije i usklađivanje odnosa između različitih kulturnih, etničkih i nacionalnih sredina kroz promovisanje timskog rada tokom kreativnog stvaralaštva mladih i otvaranje tema relevantnih za društva u tranziciji i promovisanje modernih pro-evropskih koncepata razvoja politike koji doprinose približavanju Srbije Evropskoj uniji, kroz organizovanje kulturne manifestacije i mas-medije (otvaranje javnog dijaloga, afirmacija tolerancije, mira i uvažavanje različitih kulturnih identiteta). Nosilac projekta i organizator kampa je Nezavisni filmski centar „Filmart“ iz Požege, partnerska organizacija u okviru Filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“.

Svečano otvaranje

Uhvati sa mnom ovaj dan - Svečano otvaranjeU sredu, 22. septembra, svečano je otvorena osma po redu Međunarodna filmska manifestacija „Uhvati sa mnom ovaj dan“. Goste je ispred organizacionog tima pozdravila Ljiljana Ćumura Žižić, koordinatorka projekta, a potom su se prisutnima obratili Milica Đurić (Ministarstvo rada i socijalne politike, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom), Bojana Petrović (pomoćnica načelnice za kulturu, Gradska uprava za kulturu  - Grad Novi Sad), Klara Tot Glemba (zamenica pokrajinskog sekretara, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju, Izvršno veće AP Vojvodine) i Sonja Konakov (Erste banka, Sektor za komunikaciju). Program su vodile članice Centra za rodne alternative „AlteR“, a tumač gestovnog govora bila je Ivana Marković.
Filmsku manifestaciju svečano je otvorila Tijana Petrović (Udruženje distrofičara, Užice), predsednica žirija.
Nakon zvaničnog dela, publika je imala priliku da pogleda najbolje filmsko ostvarenje sa prošlogodišnje manifestacije, film Filipa Čolovića „Pogled u stranu“, a potom se druženje nastavilo zakuskom i neformalnim druženjem.

Konferencija za MEDIJE

Konferencija za MEDIJEU ponedeljak 20. septembra u Media centru na SPENS-u, održana je konferencija za medije povodom 8. Međunarodne filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ posvećene životu, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom. Ljiljana Žižić, koordinatorka projekta, Čedomir Cicović, PR manifestacije i Milesa Milinković, asistentkinja koordinatorke, pozdravili su prisutne i predstavili ovogodišnji program, satnicu, planirane domaće i međunarodne goste, prateće aktivnosti, donatore. U sklopu konferencije za medije održana je i „Mini škola terminologije“ o pravilnom izveštavanju aktivnosti u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom, sa akcentom na socijalni (a ne medicinski) model invalidnosti i korišćenje pravilne i korektne terminologije odnosno jezika invalidnosti. Na konferenciji su bili prisutni predstavnici/ce svih većih medijskih kuća sa teritorije Novog Sada.

Muzički spektakl

Muzicki spektakl - Suboticka grupaU subotu, 25. septembra u okviru Filmske manifestacije biće prikazani filmovi Danijele Andrašić, iz Subotice. Jedan od filmova nosi naziv „European Song Festival“, a specijalni gosti nakon projekcije biće članovi Vokalne grupe korisnika Dnevnog boravka za umereno i teže mentalno nedovoljno razvijena lica iznad 18 godina koje postoji i radi pri OISS „Žarko Zrenjanin“ u Subotici od 2005. godine. Vokalna grupa u sastavu: Ivan Đelmiš, Sonja Poljaković, Jadranka Raos, Nebojša Živanović i Ljiljana Katić,  nastavnik Robert Sabo (autor muzike i teksta pesme), nastavnica Danijela Andrašić i Jovanka Tešanović (direktorica škole) predstavljali su našu zemlju na Evropskom muzičkom festivalu za MNRO, održanom u Portugaliji, u periodu od 7-10. novembra 2007. godine. U takmičarskom delu učestvovalo je 12 zemalja. Srbija se predstavila autorskom pesmom „Mi smo drugačiji“ uz odgovarajuću koreografiju, u efektnim kostimima. Oko hiljadu ljudi je gromoglasnim aplauzom i ovacijama pozdravilo nastup grupe iz Srbije. Program Filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ biće obogaćen, pored projekcije filmova i nastupom pomenute vokalne grupe, koja će osim pesme „Mi smo drugačiji“ izvesti „Eko pesmu“ i pesmu „Rjabinuška“ koju će na ruskom jeziku otpevati korisnica Dnevnog boravka Poljaković Sonja

ERSTE volonteri

ERSTEZnačajan deo koncepta društveno odgovornog poslovanja Erste Banke u Srbiji predstavlja program volontiranja, koji zaposlenima pruža priliku da svoje vreme, znanja i energiju pruže onima, kojima će to značiti mnogo više od novca. Svesna svoje društvene odgovornosti i verujući da kompanije treba da usklade ekonomske i socijalne ciljeve, Erste Banka je započela realizaciju volonterskih inicijativa koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta života u lokalnoj zajednici. Program korporativnog volontiranja Erste Banke u Srbiji pokrenut je sredinom 2008. godine. Pored grupnih akcija koje okupljaju veći broj zaposlenih, deo programa se odnosi na individualno volontiranje. Tokom prethodnog perioda Erste volonteri su u svojstvu predavača ili saradnika učestvovali na brojnim predavanjima, manifestacijama i radionicama. Po prvi put volonteri Erste banke pridružiće se mladima sa/bez invaliditeta iz Grčke, Slovenije, Hrvatske i Srbije u okviru pratećeg programa ovogodišnje osme po redu međunarodne Filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“. Akcija će se održati u nedelju 26. septembra 2010. u hotelu „Milka Z“ (Temerinski put 99, Novi Sad) u periodu od 10 do 13 časova.

Umetnost ruši zidove

Umetnost ruši zidoveUdruženje distrofičara južnobačkog okruga (sa sedištem u Novom Sadu) započelo je sa realizacijom projekta  „Umetnost ruši zidove“ koje ima za cilj      da osobama sa invaliditetom (i bez invaliditeta) pruži: teorijska i praktična znanja o osnovama filmskog jezika, mogućnost da snime i montiraju kratkometražni dokumentarni film o osobama sa invaliditetom iz socijalnog modela invalidnosti uz korektnu terminologiju i odsustvo stereotipa. Već na prvom susretu grupa polaznika je upoznata i sa trenutno aktuelnom filmskom manifestacijom „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ i mogućnostima prikazivanja filmova u narednom filmskom repertoaru. Pokrovitelj projekta „Umetnost ruši zidove“ je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Sastanak sa potencijalnim gostima

Sastanak sa potencijalnim gostimaTokom proteklog vikenda, od 27-29. avgusta održan je konsultativni sastanak sa potencijalnim gostima osme po redu Međunarodne filmske manifestacije “Uhvati sa mnom ovaj dan!”. Sastanku su prisustvovali, pored članova ONO-Omladinske Nevladine Organizacije, predstavnici/ce Centra za pomoč mladima iz Maribora (Slovenija), Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu iz Atine (Grčka), Udruženja “Luna” iz Belog Manastira (Hrvatska) i organizacije TABU iz Vukovara (Hrvatska). U okviru sastanka diskutovalo se o potencijalnim pratećim aktivnostima tokom Filmske manifestacije (filmske, dramske, muzičke i kreativne radionice za mlade sa fizičkim i mentalnim invaliditetom), kao i organizovanju izložbe radova mladih iz navedenih zemalja.

Zatvoren konkurs

Konkurs za filmove u okviru osme po redu Međunarodne filmske manifestacije “Uhvati sa mnom ovaj dan!” je zatvoren. Na konkurs je pristiglo 20 filmova (12 iz Srbije, 2 iz Bugarske, 1 iz Finske, 1 iz Bosne i Hercegovine, 4 iz Hrvatske). U okviru takmičarskog dela, od 22-26. septembra biće prikazano 18 filmova, dok će u revijalnom delu biti prikazani filmovi nastali tokom filmskih radionica.

„BUDIMO IN-kluzivni“

BUDIMO IN-kluzivni, Bačka Palanka, 10. 05. 2010.U okviru obeležavanja Evropske godine inkluzije Filmska manifestacija „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ prezentovana je 10. maja 2010. godine u Bačkoj Palanci, u sklopu tribine pod nazivom „BUDIMO IN-kluzivni“. Tribina je organizovana sa ciljem upoznavanja i informisanja lokalne zajednice i šire javnosti o značaju, pojmu, mogućnostima i pozitivnim primerima inkluzije. Nakon tribine održana je interaktivna diskusija sa gostima/publikom. Projekat je organizovao Omladinski klub Bačka Palanka uz podršku Skupštine opštine Bačka Palanka, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i ONO-Omladinske Nevladine Organizacije iz Novog Sada.

„Svi različiti, svi kreativni“

Svi različiti, svi kreativni, Novi Sad,31. 03. 2010.Međunarodna filmska manifestacija "Uhvati sa mnom ovaj dan! posvećena životu, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom prezentovana je u okviru projekta Dani inkluzije pod nazivom "Svi različiti, svi kreativni", u sklopu obeležavanja Evropske godine inkluzije 31. marta 2010. godine u Američkom kutku u Novom Sadu. Učesnici programa bili su učenici ŠOSO "Milan Petrović" iz Novog Sada i učesnici grnčarsko-keramičke radionice pri pomenutoj školi, koji su svoje radove izložili publici. Nakon otvaranja izložbe usledila je prezentacija Filmske manifestacije "Uhvati sa mnom ovaj dan!“, a prisutni su imali priliku da pogledaju tri filma sa manifestacije koja su na zanimljiv i kreativan način prikazali šta je to inkluzija, šta podrazumeva inkluzija i koliko je moguća/prisutna u našem društvu. "Dani inkluzije" su završeni predavanjem gospođe Erin Ričardson iz Američke ambasade u Beogradu na temu "Američko iskustvo u radu sa osobama sa invaliditetom" nakon čega je usledila veoma interesantna i korisna diskusija.