Otvoren konkurs za filmove

Filmska manifestacija „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ raspisala je konkurs za filmove na temu “Život, aktivnosti i dostignuća osoba sa invaliditetom”. Da bi ušli u selekciju filmovi moraju odgovoriti na zadatu temu, treba da budu u DVD formatu i da imaju titl na srpskom jeziku (odnosno na engleskom ako pristižu iz inostranstva). Uz radove obavezno dostaviti dijalog listu (ukoliko postoji) i popunjen prijavni formular (prijavni formular možete skinuti ovde). Rok za slanje filmova je 1. avgust 2011.

Filmski karavan u Bačkoj Palanci

Filmski karavan u Backoj PalanciU četvrtak, 9. decembra, u plavoj sali Gimnazije „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci, održana je prezentacija na temu „(Re)definisanje invalidnosti“, a gost predavač bio je Dejvid Dž. Retklif, iz Sjedinjenih Američkih Država.
Prezentacija je fokusirana na radu i ličnosti Kajla Mejnarda, koji je rođen sa amputacijom obe podlaktice i obe noge, a postizao je uspehe kao rvač u srednjoj školi, i postao prva osoba sa amputacijom koja se takmičila u mešovitim borilačkim veštinama. Pored predstavljanja njegovog uspeha i rada na polju sporta, učenici/ce su imali priliku da razgovaraju sa voditeljem (koji je takođe osoba sa invaliditetom) o načinu kako definišemo invaliditet, a isto tako da podele lična iskustva iz ove oblasti. 
Prezentacija je deo postprodukcije Filmske manifestacije  „Uhvati sa mnom ovaj dan!“.

Filmski karavan u Novom Sadu

Filmski karavan - Novi SadU ponedeljak, 6. decembra, u Američkom kutku Novi Sad, održano je filmsko veče posvećeno obeležavanju Evropske godine inkluzije, a u okviru postprodukcije Filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“. Pored projekcije nagrađenog filma Filipa Čolovića „Pogled u stranu“ održana je tribina na temu „Diskriminacija“.
Dva dana kasnije, u sredu, 8. decembra, takođe u Američkom kutku Novi Sad, u sklopu Filmskog karavana, održana je projekcija filma "Sunčana djeca" autorke Sabrine Begović iz Sarajeva (dobitnik plakete za najbolji prikaz inkluzije) i tribina sa učesnicima konverzacijskog kluba, na temu "Invaliditet i etika" (da li je abortus fetusa sa invaliditetom vrsta eutanazije)?

Filmski karavan u Tovariševu

Filmski karavan u TovarisevuU sklopu obeležavanja Međunarodnog dana tolerancije, 17. novembra aktivisti/kinje Omladinskog kluba Bačka Palanka u saradnji sa Timom Filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ održali su javnu akciju u osnovnoj školi „Mileta Protić“ u Tovariševu. Akcija je obuhvatila razgovore sa učenicima, razmenu iskustava i deljenje info flajera o pravima, položaju, životu, aktivnostima i načinu komunikacije sa osobama sa invaliditetom, a u cilju promocije inkluzivnog obrazovanja, prihvatanja različitosti i smanjenja diskriminatornog ponašanja, predrasuda i nasilja među vršnjacima.

Filmski karavan u Bačkoj Palanci

Filmski karavan u Bačkoj PalanciU petak 12. novembra, u osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Bačkoj Palanci organizovan je Filmski karavan za predstavnike/ce đačkog parlamenta, a povodom obeležavanja Evropske godine inkluzije. Program je obuhvatio projekcije filmova sa Filmske manifestacije „Uhvati sa mnom ovaj dan!“, promocije projekata „Akademija omladinskog rada“ i Tražim porodicu na određeno“, te diskusiju koju su vodili: Ljiljana Žižić (ispred projektnog tima), Mirjana Radaković (Centar za socijalni rad) i Stefan Bognar (Omladinski klub Bačka Palanka). Učenicima je podeljen informativni flajer „Kako prići osobi sa invaliditetom“, a tokom razgovora prisutni su podelili svoja iskustva, nedoumice i pozitivne priče pri komunikaciji sa osobama sa invaliditetom. Takođe se razgovaralo o položaju i pravima mladih iz marginalizovanih/osetljivih grupa, sa akcentom na mlade bez roditelja i mlade sa telesnim i mentalnim invaliditetom.

Filmski karavan u Zrenjaninu

Filmski karavan u ZrenjaninuPrve nedelje novembra meseca u okviru treninga „Omladinsko preduzetništvo – javni nastup i komunikacija“ koji je održan u Zrenjaninu za koordinatore 17 kancelarija za mlade iz Srbije, održana je projekcija filma Silvije Pašajlić „Život sa vedrije strane“ (nagrađen za najpodsticajniji film na Filmskoj manifestaciji „Uhvati sa mnom ovaj dan!“ u 2009. godini). Prisutni su nakon filma imali mogućnost da porazgovaraju o mogućnostima razvijanja i podsticanja omladinskog preduzetništva kod mladih sa invaliditetom.

FILMSKI KARAVAN U SUBOTICI

Filmski karavan - SuboticaNa Otvorenom univerzitetu u Subotici u saradnji sa osnovnom i srednjom školom „Žarko Zrenjanin“ u sredu 27. oktobra 2010. godine održan je Filmski karavan, koji je obuhvatio projekcije nagrađenih filmova sa ovogodišnje Filmske manifestacije i tribinu pod nazivom „Podrška“. Karavan je svečano otvorila Jovanka Tešanović, direktorica škole, dok je moderatorka tribine bila Vesna Gavrić. Na tribini su učestvovale: Danijela Andrašić (autorka tri filma koja su prikazana na ovogodišnjoj manifestaciji), Ruža Hrnjik (majka deteta sa Daun sindromom i akterka nagrađenog filma „Boje moga srca“), Danijela Zvekić (pomoćnica načelnice za socijalnu zaštitu, Gradska uprava Subotica), Milesa Milinković i Ljiljana Žižić (ispred projektnog tima). Prisutnima su se obratile i članovice Društva za pomoć MNRO Subotica.